Podcasts

December 2023

Van bloeding naar bloei. Over persoonlijk leiderschap en posttraumatische groei

artikel thumbnail
De School voor Transitie

Jakob gaat in deze vierde aflevering van TransitieTalks in gesprek met Nicolas Mansfield.

Nicolas is cultureel ondernemer, voormalig directeur/bestuurder van de Nederlandse Reisopera en toezichthouder in de culturele sector. In 2019 kreeg Nicolas, die zichzelf een dankbare levensgenieter noemt, een hersenbloeding. Wat was de impact daarvan op hem en op relaties? Welke nieuwe perpectieven leverde deze gebeurtenis op? Een openhartig gesprek over persoonlijk leiderschap en de mogelijkheid om te groeien na een traumatische ervaring.

TransitieTalks

19 november 2023

Waarom plezier maken met je kinderen zo belangrijk is

artikel thumbnail
Miloe van Beek

Waarom is het zo belangrijk is om de roeping van je ouderschap te kennen? Hoe voer je een oprechte dialoog met je kinderen en waarom is dat zo belangrijk? Wat je kan doen als je (het gevoel hebt dat je) puber je afwijst? Wat je kan doen als je puber agressief is en jouw grenzen overschrijdt? Hoe je voorkomt dat je vooral je kinderen aan het managen bent? Wat de overeenkomst is tussen veiligheid en spelen met je kinderen en hoe je speelt met tieners? Waarom je bij je kinderen het pijnlijke effect van een scheiding moet erkennen.

Doorbreek de cirkel

19 juni 2023

Ouderschap en leiderschap

artikel thumbnail
Milou van Beek

Veel kinderen en ouders worstelen met 'moeilijke' emoties als woede, verdriet, angst en schaamte. Niet zelden vertellen we kinderen daarom dat ze die emoties niet hoeven voelen, dat er niks aan de hand is. Jammer, vindt Jakob van Wielink, een van mijn inspiratiebronnen en leermeesters Daardoor leren we ze niet om contact te maken met hun binnenwereld en wordt een fundamentele emotie als boosheid niet gezien en erkend. Welke gevolgen dat heeft, de rol die je eigen opvoeding hierbij speelt én of je kunt leren het anders te doen, bespreek ik met hem in deze podcast.

Doorbreek de cirkel

24 februari 2023

De kracht van kwetsbaarheid en het aangaan van het ongemakkelijke gesprek

artikel thumbnail
Arco Kats

Jakob in gesprek met Arco over de kracht van kwetsbaarheid. Echt luisteren en aandacht geven aan het ongemak wat vaak onzichtbaar maar duidelijk aanwezig is. Het is voor leiders van belang om bewust om te gaan met emoties. Dat houdt in het aanvaarden dat ze er zijn, er naar luisteren om te ontdekken wat de emoties te zeggen hebben, zonder oordeel. Tegelijkertijd moet je als leider scherp zijn op de inhoud. Die combinatie vraagt er om dicht bij jezelf te blijven. In elk team is een deel van de mensen veilig gehecht, zij durven openheid te geven over hun gevoelens zonder de angst dat dat de r…

Essentie van leren

22 december 2022

De veilige basis met Anne Verbokkem – Oerlemans en Jakob van Wielink

artikel thumbnail
Boom Management

Leiders die gericht zijn op harmonie, creëren het tegenovergestelde. Die leiders krijgen niet op tafel wat op tafel moet komen. Daarvoor is conflict nodig. Daarover spreken Anne Verbokkem – Oerlemans en Jakob in deze aflevering van de Boom Management Podcast. Maar, zo zeggen ze ook: om dat conflict aan te kunnen, is wel een veilige basis nodig.

Maar hoe creëer je als leider nou een veilige basis? Hoe belangrijk is die basis? En waarom is het dan nodig dat in een team de neuzen juist niet dezelfde kant op staan? Verbokkem – Oerlemans en Wielink schreven er samen met anderen een boek ove…

Boom Management

3 september 2022

Secure base. De weg naar échte verbinding

artikel thumbnail
Marije van den Berg

Tijdens deze podcast gaat Jakob met Marije in gesprek over het belang van secure bases, voor jezelf, jouw partner en mogelijke kinderen. Ze spreken over de waarde van tradities, fijne seksualiteit en échte verbinding. Bovendien deelt Jakob over de secure base die God zelf voor hem ook is en wat de weg is naar herstel wanneer jij, net als 50% van de mensen, geen veilige hechting hebt gehad.

Klare Liefdestaal

20 november 2020

Weet wie je werkelijk bent en vind je roeping

artikel thumbnail
Kiki van der Harst

Een openhartig gesprek over de werkelijke kracht van kwetsbaarheid, verbinden met jezelf en anderen en je roeping volgen. Leiderschap gaat over dat je weet wie je werkelijk bent en dat je jezelf de vraag stelt: Welke impact wil ik maken? Kom erachter dat waarom het zo belangrijk is om goed te leren rouwen. Jakob deelt zijn visie op het ontstaan van burn-out en neemt ons mee aan de hand van persoonlijke verhalen en uit het leven gegrepen voorbeelden van zijn klanten.

Kiki van der Harst podcast

mei 2020

Het sleutelwoord in crisistijden is verbinding

artikel thumbnail
Riet Fiddelaers-Jaspers

In tijden van crisis, zoals de coronacrisis maar ook bij andere crisissituaties is er een bijzonder appél op leiders. Een crisis roept veel op bij medewerkers en afdelingen waar ze leiding aan geven maar ook bij henzelf. De vraag is hoe leiders op een gezonde manier kunnen omgaan met angst, soms zelfs paniek. En hoe het veelvuldige gebruik van de term trauma de leider er niet van laat weerhouden om een stap voorwaarts te doen en een secure base kan zijn voor zijn mensen.

De Verliescirkel podcast

Meer leren over leiderschap en transitie?

Laten we kennismaken

Om een afspraak te maken met Jakob, ook voor interviews en andere (media)bijdragen, kun je contact opnemen met Yvon Hoes of Nicky de Waal via 026 - 30 20 000 of info@deschoolvoortransitie.nl.

Media en pers