Artikelen

Nieuwe antwoorden op oude vragen

Boekbespreking 'Attachment-Informed Grief Therapy' van Phyllis Kosminsky en John Jordan

‘Laat ik met de deur in huis vallen: mijn Amerikaanse collega’s Phyllis Kosminsky en Jack Jordan schreven een zeldzaam goed, diepgaand en inspirerend boek over een van de belangrijkste, ingewikkeldste en uitdagendste vragen: hoe werkt onze hechtingsgeschiedenis door in de wijze waarop we als volwassenen omgaan met impactvolle verliezen? Ze brengen een synthese aan die niet eerder zo compact, helder overzichtelijk werd samengebracht.

We leven in tijden waarin de vlag wordt uitgehangen voor individualisme, zelfexpressie, zelfvertrouwen en zelfontplooiing. En het ambacht van de professioneel begeleider is er natuurlijk op gericht gezonde autonomie en veerkracht te ontwikkelen en bevorderen, in een wereld die aan steeds meer verandering en onzekerheid onderhevig is. Dat is een groot goed. Om die autonomie aan te boren, zullen we met onze cliënten echter juist op zoek gaan naar de context waarin men heeft geleerd op zichzelf te vertrouwen, als het echt spannend wordt en het leven ons behandelt op onvoorziene wijze. In het onderzoek naar die context en de manier waarop deze doorwerkt in het hier en nu, komen we paradoxaal genoeg steeds tot de ontdekking dat de aan- of afwezigheid van anderen een cruciale rol speelt bij de vraag naar onze veerkracht. Het zijn onze intieme relaties (of het gebrek eraan) die onze levens vormen.’

Ga terug
Meer leren over leiderschap en transitie?

Laten we kennismaken

Om een afspraak te maken met Jakob, ook voor interviews en andere (media)bijdragen, kun je contact opnemen met Yvon Hoes of Nicky de Waal via 026 - 30 20 000 of info@deschoolvoortransitie.nl.

Media en pers