Artikelen

Talentmanagement draait om menselijke verbindingen

Maar niet alleen de leidinggevende fungeert als talentmanager, vertelt Jakob van Wielink, expert op het gebied van leiderschapsontwikkeling. Iedereen is ook zelf verantwoordelijk voor het ontwikkelen en managen van zijn/haar talent. Het willen blijven leren is van groot belang, waarbij het erkennen van falen en het hiermee om leren gaan essentieel zijn voor de ontwikkeling van iemands talent. “Je moet nagaan waar je vandaan komt, waar je bent en waar je naartoe gaat.” Daarnaast ziet hij het hebben van secure bases, mensen die je vertrouwt, waar je je veilig voelt en die je tegelijkertijd uitdagen om te experimenteren, risico’s te nemen en de volgende stap te zetten, als een voorwaarde voor talentontwikkeling. “Het is je eigen taak om mensen om je heen te verzamelen die jou stimuleren en helpen beter te worden. Het duurzaam ontwikkelen van talent kan niet zonder secure bases.”…

Ga terug
Meer leren over leiderschap en transitie?

Laten we kennismaken

Om een afspraak te maken met Jakob, ook voor interviews en andere (media)bijdragen, kun je contact opnemen met Yvon Hoes of Nicky de Waal via 026 - 30 20 000 of info@deschoolvoortransitie.nl.

Media en pers